Het EFMZVA ondersteunt drie Vlaamse innovatieprojecten in de laatste ronde: Aquaplanner, dat bedrijven helpt bij rendabele keuzes voor de kweek van zoetwaterkabeljauw; Steurbooster, gericht op het optimaliseren van steurproductie in recirculatiesystemen; en Kavixton, dat nieuwe technologie ontwikkelt om de smaak van kaviaar te verbeteren met minder waterverbruik. Deze projecten combineren wetenschap, technologie en duurzaamheid om de sector te versterken.
Met steun van EU-financiering hebben onderzoekers van Aarhus University een baanbrekende methode ontwikkeld om kleine zeedraadwormen (familie van de Enchytraeidae) te kweken op afbrekend zeewier. Deze wormen verhogen de groei van jonge vissen met wel 200% en verminderen sterfte, wat de toekomst van duurzame visvoeding in aquacultuur kan transformeren.
De Global Seaweed New and Emerging Markets Report 2023 biedt een diepgaand inzicht in de groeiende markten en innovaties binnen de zeewiersector. Het rapport belicht nieuwe toepassingen, trends en kansen die bijdragen aan de wereldwijde ontwikkeling van deze duurzame grondstof.
Acuiplus organiseert op 11 december 2024 een webinar ter ere van Aquaculture Day, met als thema: "Dierenwelzijn in de aquacultuur: van hantering tot verantwoord slachten". Experts bespreken de nieuwste Europese initiatieven, welzijnsstrategieën voor soorten zoals de goudbrasem en manieren om stress bij vissen te verminderen.
Op 12 december 2024 organiseren EMBRC-BE en VAP het jaarlijkse aquacultuursymposium met als onderwerp 'Navigating Ecological Considerations and Sustainability in Mariculture Practices'.
De eerste ZeeBONK-projecten zitten in de laatste rechte lijn richting goedkeuring en de tweede oproep werd net gelanceerd. Dit betekent dat ZeeBONK opnieuw op zoek is naar inspirerende projecten die financiële steun kunnen gebruiken.
De Europese Unie (EU) zet zich in voor de verduurzaming en concurrentiekracht van de aquacultuursector door middel van verschillende financiële ondersteuningsprogramma's.
Verschillende onderzoekers, elk met hun eigen expertise, hebben de krachten gebundeld om een online webinaraanbod rond microalgen uit te werken op 15 oktober om 19u.
De AAC, de MAC, de CCRUP en de NSAC hebben een gezamenlijke aanbeveling gepubliceerd over de valorisatie van bijproducten van visserij en aquacultuur.
Op 12 december 2024 organiseren EMBRC-BE, ILVO en VAP het symposium 'Navigating Ecological Considerations and Sustainability in Mariculture Practices'.
In het kader van het MAESTRO-project is een handleiding opgesteld voor beginnende telers die interesse hebben in het telen van microalgen.
Op 15 mei 2023 werd het rapport voorgesteld met het resultaat van het stakeholdertraject rond opties m.b.t. aquacultuur in het Belgisch deel van de Noordzee, een initiatief van Vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee, mogelijk gemaakt door de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
De Strategische Stuurgroep Aquacultuur (SSQA) heeft onlangs een nieuwe prioriteitennota gelanceerd. In de nota vind je een algemene stand van zaken van de aquacultuursector in Vlaanderen, de uitdagingen waar de sector mee te kampen heeft en mogelijke manieren waarop deze uitdagingen aangepakt kunnen worden.
De European Maritime Spatial Planning Platform (EU MSP) nodigt belanghebbenden uit om deel te nemen aan een enquête over hun ervaringen met nationale MSP-consultaties in EU-landen.
Een workshop ''Autonomous Robotic Systems in Aquaculture: Research Challenges and Industry Needs'' zal plaatsvinden tijdens de IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS 2024) op 14 oktober 2024 in Abu Dhabi, VAE. Deelnemers uit zowel de academische wereld als de industrie worden uitgenodigd om uitgebreide samenvattingen in te dienen.