Op donderdag 20 februari 2025 organiseert de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) een boeiend evenement over de toekomst van ons voedselsysteem. Onder leiding van Professor van Ypersele (UCLouvain) zal het thema "Wat schaft de toekomst? Voedsel in een veranderende wereld" centraal staan.
We nodigen u van harte uit voor een interactieve online sessie waarin we de resultaten van ULTFARMS presenteren en bespreken. Het onderwerp van de sessie is 'governance barriers and possible solutions/good practices to offshore multi-use.
Tijdens deze workshop gebruiken we de pilotprojecten van ULTFARMS als casestudy om te onderzoeken hoe governancebarrières overwonnen kunnen worden. Door experts uit verschillende sectoren – industrie, overheid en onderzoek – te betrekken, streven we naar een brede en diepgaande discussie over deze uitdagingen en mogelijke oplossingen.
Uw bijdrage is van grote waarde! Met uw input kunnen we onze resultaten valideren en nieuwe inzichten verwerken.
Praktische informatie:
Datum: Donderdag 23 januari
Tijd: 13:00-15:00 CET
Locatie: Online (details in de uitnodiging, zie bijlage)
Vriendelijke groeten van het ULTFARMS team
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) biedt een nieuwe online cursus aan gericht op noodvoorbereiding bij uitbraken van ziekten in aquatische ecosystemen. Deze cursus is ontwikkeld om professionals in de aquacultuur, beleidsmakers en andere belanghebbenden te ondersteunen bij het effectief beheersen en voorkomen van ziektes bij waterorganismen.
Op 12 december 2024 vond in Oostende op de Marifish site, het Vlaams Aquacultuursymposium plaats, een evenement georganiseerd door EMBRC Belgium (European Marine Biological Resource Centre) in samenwerking met het Vlaams Aquacultuur Platform, met meer dan 110 deelnemers.
In Zweden heeft het bedrijf Musselfeed een innovatieve manier gevonden om afgekeurde mosselen een tweede leven te geven. Blauwe mosselen (Mytilus edulis) die te klein, misvormd of verkleurd zijn voor de consumentenmarkt, dienen nu als basis voor duurzame producten zoals diervoer, voedingsingrediënten en smaakmakers.
Het EFMZVA ondersteunt drie Vlaamse innovatieprojecten in de laatste ronde: Aquaplanner, dat bedrijven helpt bij rendabele keuzes voor de kweek van vissen en crustaceëen; Steurbooster, gericht op het optimaliseren van steurproductie in recirculatiesystemen; en Kavixton, dat nieuwe technologie ontwikkelt om de smaak van kaviaar te verbeteren met minder waterverbruik. Deze projecten combineren wetenschap, technologie en duurzaamheid om de sector te versterken.
Met steun van EU-financiering hebben onderzoekers van Aarhus University een baanbrekende methode ontwikkeld om kleine zeedraadwormen (familie van de Enchytraeidae) te kweken op afbrekend zeewier. Deze wormen verhogen de groei van jonge vissen met wel 200% en verminderen sterfte, wat de toekomst van duurzame visvoeding in aquacultuur kan transformeren.
De Global Seaweed New and Emerging Markets Report 2023 biedt een diepgaand inzicht in de groeiende markten en innovaties binnen de zeewiersector. Het rapport belicht nieuwe toepassingen, trends en kansen die bijdragen aan de wereldwijde ontwikkeling van deze duurzame grondstof.
Acuiplus organiseert op 11 december 2024 een webinar ter ere van Aquaculture Day, met als thema: "Dierenwelzijn in de aquacultuur: van hantering tot verantwoord slachten". Experts bespreken de nieuwste Europese initiatieven, welzijnsstrategieën voor soorten zoals de goudbrasem en manieren om stress bij vissen te verminderen.
Op 12 december 2024 organiseren EMBRC-BE en VAP het jaarlijkse aquacultuursymposium met als onderwerp 'Navigating Ecological Considerations and Sustainability in Mariculture Practices'.
De eerste ZeeBONK-projecten zitten in de laatste rechte lijn richting goedkeuring en de tweede oproep werd net gelanceerd. Dit betekent dat ZeeBONK opnieuw op zoek is naar inspirerende projecten die financiële steun kunnen gebruiken.
De Europese Unie (EU) zet zich in voor de verduurzaming en concurrentiekracht van de aquacultuursector door middel van verschillende financiële ondersteuningsprogramma's.
Verschillende onderzoekers, elk met hun eigen expertise, hebben de krachten gebundeld om een online webinaraanbod rond microalgen uit te werken op 15 oktober om 19u.
De AAC, de MAC, de CCRUP en de NSAC hebben een gezamenlijke aanbeveling gepubliceerd over de valorisatie van bijproducten van visserij en aquacultuur.
Op 12 december 2024 organiseren EMBRC-BE, ILVO en VAP het symposium 'Navigating Ecological Considerations and Sustainability in Mariculture Practices'.