Microalgen
De informatie op deze pagina kwam tot stand binnen het MAESTRO project (MicroAlgen hebben Essentiële TROeven). Binnen het project werd onderzocht hoe microalgen gebruikt kunnen worden als alternatieve eiwitbron. De linken op deze pagina verwijzen naar de voormalige MAESTRO website.
Puzzelstuk voor duurzaam gebruik
Verantwoorde voeding
Microalgen hebben een hoge voedingswaarde en kunnen bijdragen aan een gezonde voeding. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren
Duurzame productie
Microalgen worden beschouwd als een duurzame bron van biologische productie vanwege hun hoge productiviteit, hun vermogen om te groeien in verschillende omgevingen en hun vermogen om CO2 uit de lucht te halen en om te zetten in biomassa.
Healthcare
Microalgen hebben veel potentieel voor toepassingen in de farmaceutische en cosmetische industrie vanwege hun unieke eigenschappen en voedingsstoffen.
Economisch potentieel
Algen hebben ook een economisch potentieel. Ze worden gebruikt in verschillende industrieën, zoals de voedingsmiddelenindustrie, farmaceutische industrie en biobrandstofindustrie.
Diversiteit aan algen soorten
Algen zijn eencellige of meercellige organismen die fotosynthetisch zijn, wat betekent dat ze energie produceren door middel van zonlicht, koolstofdioxide en water.
Algen komen overal op de planeet voor. Ze voelen zich het best in waterrijke omgevingen zoals oceanen, zeeën, meren, rivieren en beken. Sommige soorten algen groeien ook op vochtige oppervlakken, zoals rotsen, bomen en gebouwen. Ze aarden zowel in zoet als zout water afhankelijk van de soort.
Op dit moment zijn er al 35.000 soorten in kaart gebracht.
Algen hebben een belangrijke rol in het ecosysteem, omdat ze een belangrijke bron van voedsel zijn voor andere organismen, zoals vissen en schaaldieren, en ze spelen ook een rol in de productie van zuurstof.
Microalgen (eenceilligen)
In tegenstelling tot macroalgen, worden microalgen vaak amper bewust gegeten. Sommigen nemen misschien wel doelgericht een supplement op basis van microalgen, maar vaak stopt het daar. Echter eten we microalgen of componenten ervan al vaak onbewust. Microalgen, meer specifiek spirulina, worden namelijk al vaak gebruikt als kleurmiddel in snoep.
Meer info hier
Macroalgen (meercellige grote algen)
De macroalgen zijn beter bekend als zeewieren, macroscopisch meercellige grote algen die tot wel 65 meter lang kunnen worden. Ze gebruiken zonlicht gebruiken als energiebron om, via fotosynthese, biomassa te produceren uit CO2. De meeste zeewieren behoren tot de groen-, rood-, goud- en bruinwieren en er bestaan meer dan 6700 soorten. Het zijn allemaal eukaryote organismen die behoren tot het rijk der Viridiplantae of Chromista. Macroalgen of zeewieren kennen de meeste mensen wel. Denk maar aan kelp of aan sushi en meer specifiek aan nori, het ‘donkere velletje’ dat rond de sushi zit.
Wetenschappelijke artikels
Over microalgen is al heel veel geschreven en gepubliceerd. Hieronder kan je een overzicht van enkele heel relevante artikels uit Vlaanderen terugvinden. Maar we zijn ons er zeker van bewust dat deze lijst niet (en nooit) volledig zal zijn.
- Milieu-impact spirulinaburger vs. rundsburger? 1-0
- Microalgen en de novel food wetgeving
- Microalgen en vitamine B12
- Microalgen en afvalwater
- Microalgen: van de mythe tot de kip of het ei
- Recept van de toekomst: mest, urine en microalgen. Klaar is uw (vee)voer!