Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven

De Vlaamse bedrijven in onderstaande lijst zijn actief in de aquacultuursector. De lijst omvat niet enkel de bedrijven die eindproducten produceren zoals vis, garnalen en algen, maar vermeldt ook gespecialiseerde voederbedrijven, verwerkers en distributeurs van aquacultuurproducten en consultancy bureaus. Deze oplijsting is een aanzet om de aquacultuursector zichtbaarheid te geven binnen de Vlaamse economie. Voor een volledig overzicht van geregistreerde producenten in België kan het publiek register met alle aquacultuurbedrijven in België van de FAVV worden geconsulteerd.

Adisseo - Nutriad

Toonaangevende specialist in de ontwikkeling, productie en marketing van dier- en aquavoedingsadditieven over de hele wereld. Nutriad's business unit Aquacultuur biedt soortspecifieke R&D mogelijkheden, innovatieve producten en nutritionele/technologische expertise voor de Aquacultuur industrie. In 2018 is het bedrijf overgenomen door Adisseo, een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in dierenvoeding. Hun assortiment wordt grondig getest op duurzaamheid en de ondersteuning en bevordering van de gezondheid van de dieren.

Meer info

Anko Projects Vof

Bedrijf toegespitst op de commerciële teelt van Spirulina, een micro-alg die hoge concentraties (60 à 70%) aan zeer hoogwaardige eiwitten produceert.

Meer info

 

Aqua Bio - NV Joosen-Luycks

Bedrijf toegespitst op het ontwikkelen en het produceren van kwalitatieve visvoeders voor karper, forel, meerval, paling, winde en steur. Aqua Bio baat een eigen steurkwekerij (in gesloten systeem) uit en produceert de Royal Belgian Caviar uit de Siberische steur. Deze delicatesse wordt aan 's werelds beste restaurants geleverd. De gekweekte steursoorten zijn: Acipenser baerii, Acipenser gueldenstaedtii, de hybride: GUE x BAE, Acipenser ruthenus en Huso huso.

Meer info

Aquacultuur Oostende

Schelpdierenkwekerij in de Oostendse Spuikom (i.e. 86 ha zoutwater reservoir verbonden met de haven van Oostende) waar zowel Ostrea edulis (platte oester) als Crassostrea gigas (Japanse Oester) gekweekt worden. Wie geïnteresseerd is heeft de mogelijkheid om een rondleiding te boeken op deze oesterkwekerij. Dit is een belevenis geschikt voor alle leeftijden en kan je combineren met een oesterdegustatie. Een aanrader als schooluitstap of teambuilding.

meer info

 

Aquafarm

Viskwekerij en handel in siervissen, consumptievissen, hengelsportvissen, en schaaldieren. De vissen ondervinden geen groeistop over het gehele jaar, winter en zomer.. Deze vissen komen onder andere uit vijvers te Zonhoven (tientalle hectaren groot), en worden ook geïmporteerd uit Frankrijk en Oost-Europa. Aquaform exporteert naar België en omringende landen. Viskwekerij St.-Pieter in Zonhoven en Viskwekerij Xavier Vandeput maken deel uit van Aquafarm.

Meer info

Aquakoi

Kwekerij van goudvissen, sluierstaarten, koi Israël, kot aqua-koi, steur, windes, ecologische vissoorten en tropische vissen. Aqua-koi verkoopt ook waterplanten zoals oever-, moeras- en waterplanten, waterlelies en zuurstof- en onderwaterplanten en materiaal voor onderhoud en beheer van visvijvers.

Meer info

Aqualota

Aquacultuurbedrijf gespecialiseerd in de 'hatchery' fase voor de productie van kwalitatief en lokaal pootgoed door middel van hun ecologische recirculatie aquacultuur systemen (RAS). De zogenoemde 'hatchery-fase' of ‘broedhuisfase’ is de ontwikkelingsfase van eitje, vislarfje tot pootvisjes geproduceerd voor de bevoorrading van grootschalige kwekerijen. Het broedhuis van Aqualota focust zich op de pootvisproductie van commerciële soorten zoals o.a. zoetwaterkabeljauw of kwabaal (Lota lota). Dankzij de uitgebreide ervaring in de aquacultuur staat Aqualota voor kwaliteit, toewijding en innovatie.

Meer info

AtSeaNova

Bedrijf dat duurzame, industriële turnkey zeewierboerderijen en de daarbij behorende industriële turnkey over de hele wereld levert. AtSeaNova combineert de specifieke kennis van HoldiNova, een bedrijfsholding gespecialiseerd in de bescherming van mariene systemen en het verzamelen van algen en de ervaring van At-Sea Technologies opgericht in 2016 door vijf partnerbedrijven actief in het Europese Project AT-SEA.

Meer info

Avecom

Bedrijf met 27 jaar ervaring in het sturen en optimaliseren van microbiële processen en de engineering van microbiomen. Ze commercialiseren producten en leveren deskundige diensten op het gebied van milieubiotechnologie en biomassavergisting. Avecom is in de aquacultuur bekend om hun product Abil, dat gebruikt wordt om de microben in aquacultuur biofilters op te starten.

Meer info

 

BERNAQUA

Belgisch voederbedrijf gespecializeerd in de ontwikkeling van hoogtechnologische kwaliteitsvoeders voor de larvale stadia van vissen en garnalen. Bernaqua is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat 100 mensen tewerkstelt, onder meer door de samensmelting met InVivo NSA. Met hun internationale ervaring biedt Bernaqua hun klanten advies en analyses aan gerelateerd aan verscheidende lokale omgevingen, economische situaties en marktomstandigheden.

Meer info

BEXCO

BEXCO is een toonaangevende Europese fabrikant van precisie ontworpen synthetische meer-, sleep- en hijstouwen voor offshore, marine en industriële toepassingen.

Meer info

Bert Groenendaal Consultancy (BV)

BGC levert consultancy-diensten aan op het gebied van technisch textiel, aquacultuur, projectmanagement en innovatie. Sinds 2020 onderzoekt BGC de technische en economische haalbaarheid van landgebaseerde kweek van zeewieren.

Meer info

 

 

Bijnens Stijn

Kwekerij van karper (visvijvers) gelegen te Zonhoven.

Meer info

Borremans

Groothandel en familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van paling, vis en haring. Hun verkoop gaat door op nationale en internationale vismijnen, maar rechtstreekse verkoop van vis is ook mogelijk. Als particuliere klant kan je terecht in hun winkel gelegen te Puurs-Sint-Amands of je kan online bestellen op hun webshop.

Meer info

Brevisco

Kweker en verdeler van mosselen van de Bancs des Flandres, die net over de Franse grens worden geoogst, via een partnerschap met een Frans bedrijf.

Meer info

Building Integrated GreenHouses (BIGH)

Aquaponics bedrijf gelegen in het hart van Anderlecht dat vis (hybride gestreepte baars) kweekt in een gesloten recirculatiesysteem (RAS) van 175 m3 boven op het dak van de Foodmet markthallen. Door de warmte te gebruiken van de Foodmet koelcellen en door het nitraat-rijke water van de viskweek te benutten in de teelt van tomaten en kruiden, wordt er gestreefd naar een circulair systeem. Op deze manier kan BIGH duurzaam en lokaal voeding produceren.

Meer info

B-Trout

Kwekerij van steelhead en zeeforel te Beernem

Meer info

Colruyt Group

Familiebedrijf dat is uitgegroeid tot een retailgroep en een diverse portefeuille food- en non-foodformules in binnen- en buitenland. Voorts is het actief als producent en leverancier van hernieuwbare energie uit wind en zon. Als Belgische retailer draagt het bij tot de verankering van de binnenlandse productie, enerzijds via eigen productieafdelingen voor vlees, kaas, koffie en wijn en anderzijds via nauwe samenwerkingen met diverse partners doorheen de keten. Met een innovatieve zeeboerderij voor de Belgische kust startte het in 2022 met de bouw van de eerste fase van de zeeboerderij, waar het mosselen zal kweken met behulp van hangcultuurtechnologie.

Meer info

 

Commanderij Sint-Pietersvoeren

Kwekerij van forel, paling, steur en meerval in de visvijvers op het gebied van het kasteel "de commanderij" in Sint-Pieters-Voeren. De vijvers worden voorzien van water door de bron achter het kasteelpark. In de Gasterij de Commanderie kan je ook gezellig iets eten en drinken of genieten van het prachtige landschap van de Voerstreek.

Meer info

CreveTec bvba

Een kwekerij voor verse gamba's (witpootgarnaal) in Ternat en ontwerper van garnaalkwekerijen voor derden met gebruik van biovlokken. Tevens is CreveTec een adviesbureau gespecialiseerd in het ontwikkelen, formuleren en produceren van gespecialiseerde voeders voor de aquacultuur (aquafeeds), en meer specifiek voor garnaalkwekerijen. CreveTec produceert zelf ook voeders voor postlarven van garnalen, growers en premixen en voert nutritioneel onderzoek uit voor de kweek van garnalen. 

Meer info

De Goudkarper

Café-taverne gelegen aan de Meldert Vijver waar er gevist kan worden. In de vijver zwemmen er onder andere karpers.

Meer info

De Hengelaar

Forel- en karperspeciaalzaak gelegen in Olen dat een ruim assortiment aan vismateriaal en visvoeders verkoopt. Dit bedrijf biedt ook advies aan over de forel- en/of karpervisserij.

Meer info

Euro-koi

Kwekerij van koikarpers, windes, goudvissen, schubinkins, sluierstaartjes en diverse steur soorten. Deze kwekerij bestaat uit één grote en zes kleine (kweek-)vijvers gelegen te Mol.

Meer info

Fish Invest

Kwekerij en groothandel van koikarpers, aquariumvissen, vijvervissen, koi, steur, sluierstaarten en siervissen in gesloten systemen en kweektanks. Enkel import en distributie. Hun clienteel is vooral gericht op tuincentra, hobby- en dierenwinkels, vijveraanleg, etc. Er is ook een ruim assortiment aan visvoeder beschikbaar.

Meer info

Fish 2 Be nv

Aquacultuurbedrijf gespecialiseerd in het kweken van snoekbaars juvenielen. Fish 2 Be geeft ook advies aan bestaande en opstartende aquacultuurbedrijven. Met het gebruik van hun Recirculatie Aquacultuur Systeem (RAS) worden meer dan 500.000 jonge visjes gekweekt voor levering aan de grow-out industrie.

Meer info

GEA maritieme en scheepvaartoplossingen

Ingenieurbedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van machines, installaties, procestechnologie en componenten. GEA spitst ondermeer toe op de scheepvaartsector en biedt hen oplossingen voor geavanceerde productieprocessen zoals brandstof-, smeerolie-, bilgewater- en ballastwaterbehandeling, stookolieconditionering, motorkoeling, ontzouting van zeewater en koel- en vriestechnieken. Dit bedrijf zet ook in op het beschermen van het mariene ecosysteem. Zo biedt GEA ondersteuning aan start-ups en algenproducenten op het gebied van R&D en hoogwaardige verwerkingstechnologieën.

Meer info

Heirbaut Lv, aLgriculture Temse

Melkveebedrijf, dat voornamelijk hoeveproducten verkoopt, dat sinds 2021 ook Chlorella teelt in een microalgenreactor. Methaangas van de melkkoeien wordt hiervoor omgezet in CO2. Deze CO2 wordt vervolgens in de reactor door de algen afgebroken zodat zuurstof vrijkomt. De algen kunnen op grote schaal worden gebruikt in een scala van producten.

Meer info

ID-Nutrition bvba

Bedrijf gespecialiseerd in functionele voeding, die onze gezondheid en die van onze dieren verhoogt. Voormengsels van vitaminen, sporenelementen en mineralen, voedingsadditieven en aanverwante specialiteiten worden op nationaal en op Europees vlak gecommercialiseerd. Dit bedrijft streeft naar een duurzame veehouderij met geoptimaliseerde technische resultaten binnen de landbouwkundige waardeketen.

Meer info

IMAQUA

Wereldwijd de belangrijkste dienstverlener op het gebied van garnalenonderzoek. Bedrijf ontwikkelt al 8 jaar lang onderzoeksinstrumenten voor garnalen, exploiteert RAS voor garnalen en produceert garnalenvoer in Vlaanderen. IMAQUA beschikt over een team met expertise in diverse onderwerpen die van groot belang zijn voor de garnalenkweek (gezondheid, voeding, kweektechnieken, kweken, RAS-ontwerp, enz.) en een volledig operationele O&O-faciliteit voor garnalen waar elk onderwerp in verband met de garnalenkweek kan worden getest en gevalideerd.

Meer info

 

INVE Aquaculture

Een internationale innovatieve holding met Belgische roots die meer dan 300 mensen tewerkstelt,  gespecialiseerd in geavanceerde en hoog-kwalitatieve voeders en ziektepreventiemiddelen voor de kweek van vissen, schelp- en schaaldieren. Met productie-eenheden in Europa, Azië en Centraal- en Latijns Amerika bedienen ze klanten in meer dan 70 landen.

Meer info

Koi 001

Sierviskwekerij gelegen te Neerpelt dat gespecialiseerd is in de groothandel voor siervissen in België en Nederland. In hun buitenvijvers worden gekweekt: koi (eigen kweek), koi (import uit Israël, Thailand en Maleisië), sarassa, schubunkin, blauwe winde, goudwinde, steur, comet en goudzeelt. Hun totale vijveroppervlakte bedraakt 12 ha.

Meer info

Kytos

Bedrijf dat met de steun van het Industrieel Onderzoeksfonds van de Universiteit Gent marktrijpe technologieën ontwikkelt voor het beheer van microbiële componenten van industriële processen wereldwijd. Ze hebben expertise in de eencellige analyse van microben. Hun technologie biedt een gedetailleerde, datagestuurde en wetenschappelijk onderbouwde analyse die kan worden toegepast in functie van de gezondheid van het microbioom dat werd onderzocht.

Meer info

Lambers-Seghers

Veevoederbedrijf gespecialiseerd in voeders voor intensieve varkens-, kippen- en rundveeteelt. Recentelijk leggen ze zich ook toe op de ontwikkeling van visvoeders voor de aquacultuur. Lambers-Seghers biedt voeders en supplementen voor larven tot panklare vissen. Dit bedrijf gebruikt vernieuwende en duurzame productiemethodes en verzekert een zo efficiënt mogelijke voerformule die hoort bij de vissoort en manier van kweken van de klant.

Meer info

MarEvent

Evenementenbureau gespecialiseerd in het organiseren van aquacultuur conferenties in binnen- en buitenland. Dit bedrijf biedt ondersteuning in de regeling van de logistiek van het evenement. Hun diensten omvatten onder andere het regelen van nieuwsbrieven, conferenties en tentoonstellingen, en seminars. Eerdere klanten van MarEvent waren oa. de World Aquaculture Society en de European Aquaculture Society.

Meer info

MOANA Marine Biotech / Moana Technologies

Internationaal biotechnologiebedrijf met hoofdkwartier in België en afdelingen in Hawaï, Thailand, Vietnam en Indië. Moana werkt op de domesticatie, selectieve kweek en genetisch verbeteren van ziekte-vrije stammen van de Aziatische zwarte tijgergarnaal Penaeus monodon: de “Moana shrimp”.

Meer info

Ocean Nutrition Europe

Belgisch visvoederbedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en wereldwijde distributie van siervisvoeders voor de hobbyist, publieke aquaria en sierviskwekers enerzijds en onderzoeksinstellingen & universiteiten die vissen gebruiken als testdieren anderzijds.

Meer info

Omegabaars

Kwekerij van de Belgische Omegabaars (Australische tijgerbaars). Deze wordt lokaal gekweekt en groeit op in gezuiverd en kerngezond hemelwater. Het voeder bestaat uit lokaal geselecteerde vegetarische grondstoffen, aangerijkt met zeewieren. Er dient voor het voedsel van de Omegabaars dus geen wilde vis gevangen te worden. Bovendien is er een duurzame wisselwerking met de buren van de tomatenkwekerij. Zo wordt warmte, energie en water geïntegreerd met de tomatenteelt, en optimaal gerecirculeerd.

Meer info

Papes Putten

Kwekerij van karpers en forel op een terrein van vier vijvers. Vissen kan na het maken van een afspraak. De oude kantine van de Papes Putten werd in 2017 omgebouwd tot een paviljoen dat kan worden verhuurd. 

Meer info

PLEAMAR Aquaculture

PLEAMAR is een start-up bedrijf gewijd aan de bevordering van intensieve en niet-mariene aquacultuur door middel van RAS systemen. De diensten variëren van advies over de technische problemen die een bestaande aquacultuurproductie-installatie kan hebben, tot het ontwerp en de installatie van viskwekerijen vanaf nul, de levering van gespecialiseerd en hoogwaardig materiaal en de ontwikkeling van kweekplannen voor toekomstige kwekerijen. Alle activiteiten zijn gericht op efficiëntie, doeltreffendheid, werkcomfort en betrokkenheid bij het milieu.

Meer info

Proviron

Chemisch bedrijf dat naast fine chemicals, biobrandstof en voederadditieven ook algen produceert voor gebruik in aquacultuur, feed en food toepassingen, cosmetica en nutraceuticals. Met veresterde vetzuren (zoals boterzuur tot laurinezuur) verzekert Proviron de gezondheid van pluimvee, varkens en waterdieren.

Meer info

Rijtak NV

Startende microalgenkweker te Sint-Katelijne-Waver.

Meer info

 

Serra Maris bvba

Bedrijf gespecialiseerd in productie van ‘zee’groenten, zoals Salicornia, Zulte (Tripolim pannonicum), Salsola, Zeekool (Crambe maritima), Strandbiet (Beta vulgaris subsp. maritima) en Zeevenkel (Crithmum maritimum). Serra Marris bvba is ondermeer gespecialiseerd in de productie van zaden, ontwikkeling van nieuwe gewassen en zet in op een voortdurende optimalisatie van hun bestaande assortiment. Eigendom van Intellicrops bvba.

Meer info

Smart Farmers

Bedrijf gespecialiseerd in verticale landbouw en aquaponics systemen, met als doel duurzame en rendabele landbouw, voedselproductie en aquacultuur te stimuleren. Dit bedrijf is onder andere gespecialiseerd in glastuinbouw aquacultuur: een aquaponics ecosysteem wordt opgesteld dat grondstof- en energieverbruikt in balans brengt. Smart Farmers koppelt ook buurtbedrijven in tuinbouw, agrofood en aquacultuur waardoor energie, grondstoffen en ruimte gedeeld kunnen worden.

Meer info

Tomalgae C.V.B.A.

Innovatief bedrijf dat gespecialiseerd is in de selectie, teelt en productie van microalgen concentraat voor gebruik in vis- en garnaalkwekerijen. Hun microalgen wordt gevriesdroogd en worden opnieuw gehydrateerd na verscheping. Gedurende dit proces blijft de kwaliteit van de algen gegarandeerd. 

Meer info

 

Trome

Bedrijf dat drumfilters commercialiseert op de Europese markt. Trome beschikt over een complete reeks drumfilters voor verschillende toepassingen. Door een doordachte combinatie van materialen biedt Trome hoogwaardige en prijs-efficiënte drumfilters aan. Trommelfilters kunnen zowel in zoetwater- en in zeewater omgevingen gebruikt worden.

Meer info

V.D.S. bvba

Familiebedrijf dat sinds 50 jaar voeders produceert voor de landbouw en aquacultuur. V.D.S. bvba is gespecialiseerd in premixen en concentraten (zoals vitamines- en mineralenmengsels) voor varkens, runderen, pluimvee en aquacultuur. Er wordt ook nutritionele expertise aangeboden voor de geschikte samenstelling van de voeders.

Meer info

Vanstalle & Cie Viskwekerij bvba

Kwekerij van karper, voorn, zeelt, snoek, baars, brasem, forel, koi, shubunkin, goudwinde, steur en vijverplanten. De kwekerij beslaat ruim 3 hectare te Grimbergen en beschikt over meerdere kweekvijvers verspreid over heel België.

Meer info

Vasch Aquaponics

Bedrjif gespecialiseerd in kleinschalige en middelgrote aquaponics systemen. Ze geven advies inzake het ontwerp, de bouw en de opvolging van aquaponics installaties. Daarnaast verkopen ze materialen, voeding, vis en kreeft. Ze voorzien ook workshops en lezingen.

Meer info

Viskwekerij Aquality

Viskwekerij dat een gamma vissen en producten aanbiedt voor zowel hengelsportverenigingen, particulieren, steden en gemeenten als viskwekerijen. De producten bestaan uit: sportvis, verluchters-ontgassers, visvoeders, coccolietenkrijt, etc… Daarnaast biedt Aquality ook advies en ondersteuning aan bij visziekten en het beheer van het viswater.

Meer info

Viskwekerij Corten

Kwekerij en leverancier van koudwater siervissen en hengelsportvissen, waaronder brasem, voorn, winden, zeelt en verschillende soorten karpers (visvijvers). Siervissen zijn uitsluitend verkrijgbaar voor klein- en groothandel, geen particuliere verkoop mogelijk. Hengelsportvissen zijn te verkrijgen voor oa. hengelsportverenigingen, eigenaars van privévijvers en openbare waters van gemeenten, steden en provincies. Leveren is mogelijk naar België, Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Meer info

Viskwekerij Gebroeders Vandeput & zonen

Kwekerij van zoetwatervissen/hengelsportvissen op natuurlijke vijvers zoals voorn, rietvoorn, brasem, winde, zeelt, karper, kroeskarper, graskarper, baars en snoek. Hun vijvernetwerk bestaat uit kweekvijvers, grote natuurlijke groeivijvers die qua grootte variëren van een halve hectare tot 10 hectare, alsook stockage vijvers.

Meer info

Viskwekerij Sint Pieter

Kwekerij van hengelsportvissen in vijvers (oa. winde, voorn, karper, zeelt, snoek, baars, brasem) en siervissen (oa. koi, goudkarpers, goudvis, shubunkins, steur, goudwindes, sarasa's, graskarpers). De vis wordt rechstreeks geïmporteerd uit de Nederlandse brasem. De vijvers in Zonhoven kan je bezoeken op afspraak.

Meer info

Viskwekerij Xavier Vandeput (moederbedrijf Aquafarm)

Dochterbedrijf van Aquafarm dat zoetwatervissen zoals gras-, kroes-, spiegelkarper en winde kweekt. Dit bedrijf levert en zet grote partijen zoetwatervis uit op beken, rivieren en vijvers voor sportvissers en het Visserijfonds. Gelegen te zonhoven.

Meer info

Zilt

Een start-up die slimme oplossingen ontwikkelt voor een duurzame optimale aquacultuurproductie op het gebied van dierengezondheid en -welzijn. Het bedrijf bestaat uit een multidisciplinair team met expertise in microbiologie, diervoeding, gut health, epigenetica, genomics, larvicultuur en diergeneeskunde. In zijn eigen kleinschalige onderzoeksfaciliteit pakt Zilt knelpunten aan in de garnalen -en zeewierteelt.

Meer info