Overslaan en naar de inhoud gaan
Vlaamse regering verlengt en versoepelt energiesteun voor bedrijven

Op haar zitting van 9 december 2022 keurde de Vlaamse Regering het besluit inzake energiesteun aan ondernemingen die worden geconfronteerd met stijgende energiekosten in het vierde kwartaal van 2022 ten gevolge van het conflict in Oekraïne definitief goed, na goedkeuring door Europa. Deze steun moet gezonde ondernemingen continuïteit bieden en hen vrijwaren van faillissement. 

Er gelden strikte voorwaarden om in aanmerking te komen. Enkel ondernemingen met een operationeel verlies en meer dan een verdubbeling van hun prijzen voor gas en/of elektriciteit in het vierde kwartaal van 2022, ten opzichte van 2021, komen in aanmerking voor steun. Ze moeten bovendien in 2021 minstens € 7.500 aan kosten voor gas en/of elektriciteit in hun Vlaamse vestigingen hebben.

Energie-intensieve ondernemingen actief in specifiek getroffen sectoren komen in aanmerking voor verhoogde steun. Ook energie-intensieve ondernemingen die geen operationeel verlies kenden in het vierde kwartaal van 2022, maar wel een daling van hun EBITDA met minstens 40% ten opzichte van vorig jaar, kunnen deze steun krijgen voor hun Vlaamse bedrijfstakken met een operationeel verlies in het vierde kwartaal van 2022.

Hoe de energiesteun berekend wordt, vind je terug op de webpagina bedrag.
Voor het indienen van een aanvraag raadpleeg je best eerst de handleiding.

De Vlaamse Regering stelt in totaal 250 miljoen euro ter beschikking voor steun aan bedrijven die zwaar getroffen zijn door de stijgende energieprijzen. Een eerste schijf van 125 miljoen euro is daarvoor reeds ingezet. 

 

Lees het volledige nieuws op de VLAIO website en op de vrt website