De Algenmaand van februari, een programma over algen met telkens met een andere focus, georganiseerd door Thomas More, UGent en Ilvo werd uitgesteld naar mei 2022.
4 mei 2022
Zeewieren en algen in voeding - smaakvolle, gezonde toekomst?
Op zoek naar de ideale smaakmaker voor jouw product? Proef op 17 februari 2022 letterlijk en figuurlijk de mogelijkheden van algen. Onder andere ILVO baant met haar onderzoek de weg voor deze zeeorganismen als innovatieve toevoeging in het Europese voedingsaanbod.
Flanders’ FOOD en ILVO organiseren een interactieve studiedag voor de Vlaamse voedingsindustrie die kennis wil laten maken met de voordelen, de kenmerken, de verwerkbaarheid en de smaak van algen in voedingsproducten.
Resultaten uit het (nog lopende) Interregproject ValgOrize, en uit een reeks andere algenprojecten worden voorgesteld.
Wie? Alle bedrijven die aan de slag willen met algen in voeding, of die gewoon nieuwsgierig zijn naar de stand van zaken in het onderzoek, en ook verwerkers en producenten.
Programma: Het plenaire programma wordt afgewisseld met actieve sessies in kleine groepen. Plaatsen voor dit evenement zijn daardoor beperkt, dus schrijf tijdig in om uw plaatsje te verzekeren
Inschrijven kan op: https://www.tfaforms.com/4948712
19 mei 2022
De voedselkringloop sluiten met microalgen!
Bent u actief in de agro-voedingsindustrie en heeft u nutriëntrijke vloeistofstromen die behandeld moeten worden? Kom dan op 3 februari 2022 naar onze workshop en leer hoe microalgen u kunnen helpen!
Universiteit Gent en Innolab presenteren samen met enkele partners de resultaten van de projecten ALG-AD en Nutri2Cycle, waarbij algen worden ingezet voor nutriëntrecycling uit agrarische vloeistofstromen voor de productie van eiwitrijke biomassa.
Deelnemers krijgen de kans om meer te weten te komen over deze projecten en om bij te dragen aan hun verdere ontwikkeling en implementatie op lange termijn. Tijdens de workshop kan u ook de volledige algenteeltfaciliteit in Oostkamp zien, van de voorbehandeling tot de teelt- en oogststappen. Deze faciliteit is gebouwd door het ALG-AD-project en gebruikt vloeibaar digestaat als voedingsbron voor het kweken van eiwitrijke microalgen.
Voor wie? Eigenaars en managers van vergistingsinstallaties, aardappelverwerkers en iedereen die werkzaam is in de agrovoedingsindustrie en nutriëntrijke vloeistofstromen produceert.
Registratie: De plaatsen voor dit evenement zijn beperkt, dus schrijf u op tijd in om zeker te zijn van uw plaats!
Inschrijven kan op: https://www.eventbrite.co.uk/e/using-agri-food-liquid-streams-for-algal-cultivation-tickets-220033144057
12 mei 2022
De kracht van microalgen: een hefboom naar een meer duurzame en circulaire economie
Op donderdag 10 februari 2022 organiseert Radius, Thomas More campus Geel, het gratis symposium: "De kracht van microalgen: een hefboom naar een meer duurzame en circulaire economie”. Iedereen met interesse in de kweek van microalgen is welkom om de wondere wereld van de microalgen verder te verkennen. Tijdens dit event zullen onderzoekers en bedrijven uit zowel Vlaanderen als Nederland hun werk komen toelichtingen. Zo zullen Marcel Janssen (WUR, AlgaePARC) en Jasper van Houcke (HZ university of applied sciences) toelichting geven over de opschaling van de microalgenkweek, zal Johan Van Nevel (FOD) de productvoorwaarden en wetgeving van diervoeding komen toelichtingen en zal Kris Heirbaut, een innovatieve landbouwer, komen uitleggen hoe hij de kweek van microalgen zal integreren in zijn melkveebedrijf. Verder komt Peter Bleyen van het proefbedrijf pluimveehouderij toelichten of men microalgen kan kweken op spoelwater van pluimveestallen en of deze algen gevoederd kunnen worden aan kippen. Meer info en het volledig overzicht van het programma is terug te vinden op de website van Radius, https://radius.thomasmore.be/, waar men zich ook al kan inschrijven.