Twee nieuwe aquacultuurprojecten van start
Twee zeer diverse aquacultuurprojecten werden geselecteerd na de EFMZVA- en FIVA-oproep voor projecten in toegepast onderzoek en innovatie. Het gaat om SmaakWier en COZAD. Samen krijgen ze 644.701 euro steun.
Smaakwier
Met SmaakWier spelen ILVO, UGent, Revi Food en BlueGreenery in op de groeiende vraag naar duurzame, lokale en gezonde voeding.
Het project wil enerzijds nieuwe zeewierproducten ontwikkelen en anderzijds de aanvaarding bij de consumenten testen.
Hiervoor wordt er gewerkt aan een verbeterde smaak van twee zeewiersoorten (dulse en knoopwier) door o.a. licht en temperatuur te optimaliseren. Er wordt ook ingezet op een langere houdbaarheid van vers geoogst zeewier door minimale verwerking en het ontwikkelen van bewaringstechnieken, zoals het gebruik van natuurlijke additieven.
De consumenten worden bevraagd naar hun consumentengedrag, de prijszetting en de distributiekanalen om zo de beste strategie voor marktintroductie te bepalen. Hiermee moet zeewier een gangbaar voedzaam en duurzaam ingrediënt worden in de Vlaamse keuken.
Het project SmaakWier bedraagt in totaal € 519.550,46 met 350.000 euro steun van EFMZVA en FIVA.
COZAD
Met COZAD wil KULeuven op een duurzame wijze de alternatieve zalm Coho kweken in recirculaire aquacultuur (RAS) voor consumptie van vis en eieren. Het project wil:
de kweek van deze vissoort, met een groot marktpotentieel, naar Vlaanderen brengen en demonstreren. Dit project bouwt voort op voorgaande projecten en wil de technische haalbaarheid nagaan van de hele productieketen op pilootschaal.
een techno-economische analyse uitvoeren en de bestaande haalbaarheidsstudie actualiseren met duiding van noodzakelijke technische verbeterpunten en de vertaalslag naar opschaalbaarheid.
de vis bekend maken in Vlaanderen met een brede informatiecampagne.
Het project COZAD bedraagt in totaal € 307.300,57 met 294.701 euro steun van FIVA en EFMZVA.
Indien u meer informatie wenst te ontvangen over nieuwe regels, oproepen EFMZVA en beleidsinitiatieven op Europees en Vlaams niveau, kan u zich inschrijven op onze nieuwsbrief Zeevisserij en Aquacultuur. U vindt er ook regelmatig recente cijfergegevens, publicaties, aankondigingen van evenementen en updates over aanpassingen op www.vlaanderen.be/visserij en wetenswaardigheden over zeevisserij en aquacultuur.