Dat zeevoedsel gezond is, is een algemene volkswijsheid en het consumeren van zeevoedsel wordt ook door overheden ondersteund. Echter, is er minder geweten over de voedingswaarde en klimaatimpact verbonden aan het consumeren van verschillende soorten zeevoedsel. Kennis over de druk op het klimaat en de voedingswaarde van het zeevoedsel kan evenwel nuttig zijn in het geven van meer gericht voedingsadvies. Een recente Zweedse studie deed onderzoek naar deze balans en analyseerde de klimaat- en voedingsscore van populair zeevoedsel in Zweden.
De onderzoekers vonden dat er niet altijd een link was tussen de klimaatdruk en voedingsscore van bepaalde soorten, maar enkele trends waren wel zichtbaar. Zo bevat zeevoedsel een hogere voedingswaarde dan bv. rund, varken en kip en scoort zeevoedsel ook beter in de klimaat-voedingswaarde balans tegenover geconsumeerde landdieren. Om echter over te kunnen gaan tot sluitend voedingsadvies moeten bijkomende elementen als exploitatie van de stocks, eutrofiëring, biologische en toxische risico’s ook meegenomen worden in de analyse.
De volledige studie kan u nalezen door hier te klikken.