Overslaan en naar de inhoud gaan
Energiesteun Agentaschap Innoveren en Ondernemen

Op haar zitting van 9 december 2022 keurde de Vlaamse Regering het besluit inzake energiesteun aan ondernemingen die worden geconfronteerd met stijgende energiekosten in het vierde kwartaal van 2022 ten gevolge van het conflict in Oekraïne definitief goed, na goedkeuring door Europa. Deze steun moet gezonde ondernemingen continuïteit bieden en hen vrijwaren van faillissement. 

Er gelden strikte voorwaarden om in aanmerking te komen. Enkel ondernemingen met een operationeel verlies en meer dan een verdubbeling van hun prijzen voor gas en/of elektriciteit in het vierde kwartaal van 2022, ten opzichte van 2021, komen in aanmerking voor steun. Ze moeten bovendien in 2021 minstens € 7.500 aan kosten voor gas en/of elektriciteit in hun Vlaamse vestigingen hebben.

Energie-intensieve ondernemingen actief in specifiek getroffen sectoren komen in aanmerking voor verhoogde steun. Ook energie-intensieve ondernemingen die geen operationeel verlies kenden in het vierde kwartaal van 2022, maar wel een daling van hun EBITDA met minstens 40% ten opzichte van vorig jaar, kunnen deze steun krijgen voor hun Vlaamse bedrijfstakken met een operationeel verlies in het vierde kwartaal van 2022.

Het subsidiebudget bedraagt € 125 miljoen voor het vierde kwartaal van 2022.

Lees meer