Bedrijven | Aquacultuur vlaanderen

Bedrijven

Onderstaande lijst van Vlaamse bedrijven (in alfabetische rangorde) die actief zijn in de aquacultuursector is zeker niet volledig. Het is een dynamisch gegeven dat aangevuld zal worden naarmate de website meer bekendheid verwerft. De lijst omvat niet enkel de bedrijven die eindproducten produceren zoals vis, garnalen en algen, maar vermeldt ook gespecializeerde voederbedrijven, distributeurs van aquacultuurproducten en consultancy bureaus. Het is een begin om de aquacultuursector te identificeren binnen de Vlaamse economie. Daarnaast kan het publiek register met alle aquacultuurbedrijven in België van de FAVV worden geconsulteerd.

 

ACO Oesterput bvba- Aquacultuurcentrum Oostende

Schelpdierenkwekerij in de Oostendse Spuikom (i.e. 86 ha zoutwater reservoir verbonden met de haven van Oostende) waar zowel Ostrea edulis als Crassostrea gigas (Japanse Oester) gekweekt worden.

 

Aqua Bio - NV Joosen-Luycks

Bedrijf toegespitst op het ontwikkelen en het produceren van kwalitatieve visvoeders voor karper, forel, meerval, paling, winde en steur. Aqua Bio baat een eigen steurkwekerij uit (deels in gesloten systemen (recirculatiesystemen), maar ook in vijvers) en produceert de Royal Belgian Caviar uit de Siberische steur (Acipenser baeri). Het bedrijf heeft ook een consultancy afdeling Aqua Bio Consultancy voor wat betreft voederproductie en voedergebruik.

 

Aquafarm

Kweek van siervissen, consumptievissen en hengelsportvissen in visvijvers in de Electrabel centrale in Genk. Door de constante aanvoer van koelwater met temperaturen rond de 20°C, en dit gedurende het gehele jaar, winter en zomer, ondervinden de vissen geen groeistop. De snoekkwekerij St.-Pieter in Zonhoven maakt deel uit van Aquafarm (Zwaanstraat 105, tel. 011/81 34 37).

Swinnenweyerweg

3600 Genk

Tel.: 011 81 34 37

 

Aqualota - Hatchery & Consultancy

Jong en dynamisch bedrijf gespecialiseerd in de productie van pootvis van de rivierkabeljauw of kwabaal (Lota lota).

Ernest-Claesstraat 8

9240 Zele

 

 

omegabaars

De Belgische Omega Baars wordt lokaal gekweekt en groeit op in gezuiverd en kerngezond hemelwater. Zijn voeder bestaat uit lokaal geselecteerde vegetarische grondstoffen, aangerijkt met zeewieren. Er dient voor het voedsel van de Omega Baars dus geen wilde vis gevangen te worden, wat in de traditionele aquacultuur helaas wel het geval is. Bovendien er is een duurzame wisselwerking met de buren van de tomatenkwekerij. Zo wordt warmte, energie en water geïntegreerd met de tomatenteelt, en dus gaat er niets verloren. De lekkere graatloze Omega Baars filets, van nature rijk aan omega 3 vetzuren, zijn voor chefs een plezier om mee aan de slag te gaan: gebakken, rauw, gerookt, sushi, tartaar… De toepassingen zijn eindeloos.

De Omega Baars, een (h)eerlijke vis. Zowel voor de mens als voor het milieu.

Stokstormestraat 4

9770 Kruisem

Tel: +32(0)9/398.33.45

Email:

 

 

 

BERNAQUA

Een Belgisch voederbedrijf dat gespecializeerd is in de ontwikkeling van hoogtechnologische kwaliteitsvoeders voor de larvale stadia van vissen en garnalen. Het is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat 100 mensen tewerkstelt, onder meer door de samensmelting met InVivo NSA.

 

 

Building Integrated GreenHouses (BIGH)

Dit aquaponics bedrijf in het hart van Anderlecht kweekt hybride gestreepte baars in een RAS van 175 m3 boven op het dak van de Foodmet markthallen. Door de warmte te gebruiken van de Foodmet koelcellen en door het nitraat-rijke water van de RAS te benutten in de teelt van tomaten en kruiden, streven we naar een circulair systeem. Op deze manier kan BIGH duurzaam en lokaal voeding produceren.

contact@bigh.tech

Rue Ropsy-Chaudron 24, 1070 Brussels

Tel: 02/512 03 24

 

 

Bijnens Luc & Patrick VZW

Kwekerij van karper (visvijvers).

Wijerstraat 16A

3520 Zonhoven

Tel.: 011 81 32 13

 

 

Viskwekerij Sint Pieter (Manager: Anton Bijnens)

Kweek van hengelsportvissen in vijvers o.a. winde, voorn, karper, zeelt, snoek, baars, brasem. Alle siervissen o.a. koi, goudkarpers, goudvis, shubunkins, steur, goudwindes, sarasa's, graskarpers.

Zwanenstraat 105

3520 Zonhoven

Tel.: 011 375647

 

Colruyt

Verwerking en distributie.

Commanderij Sint-Pietersvoeren

Kwekerij van forel, paling, steur en meerval in de visvijvers op het gebied van het kasteel "de commanderij" in Sint-Pietersvoeren.

Commanderie 7
www.commanderie7.com  

3798 Sint-Pieters-Voeren

 

Viskwekerij Corten

Kwekerij van brasem, voorn, winden, zeelt en verschillende soorten karpers (visvijvers).

Katoenstraat 5

3920 Lommel

Tel.: 014 81 29 14

 

CreveTec bvba

Bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen, formuleren en produceren van gespecialiseerde voeders voor de aquacultuur (aquafeeds). CreveTec produceert zelf ook voeders voor postlarven van garnalen, growers en premixen. CreveTec voert nutritioneel onderzoek uit ivm voeding garnalen, voor eigen ontwikkeling of voor derden. CreveTec bouwt momenteel een kwekerij voor verse gamba's in Ternat en ontwerpt ook kwekerijen voor garnalen voor derden met gebruik van biovlokken.

CreveTec bvba, Eric De Muylder

Heirbaan 56A

1740 Ternat

Tel.: 0473 72 10 04

Email: eric@crevetec.be

 

 

Delhaize

Verwerking en distributie.

 

eCOAST

eCOAST is een spinoff van de Universiteit Gent, gevestigd in Oostende. Het is een onafhankelijk onderzoekscentrum dat hoog-kwalitatief toegepast onderzoek en consultancy aanbiedt in de werkvelden mariene ecologie, mariene omgevingsstudies, marien beleid, risico-analyses en ecotoxicologie, monitoring en aquacultuur.

Contact info

 

Euro-Koi

Kwekerij van koikarpers (visvijvers).

Slachthuisstraat 86

2400 Mol

Tel.: 014 310020

 

Fish Invest

Kwekerij van koikarpers, vijvervissen en siervissen in gesloten systemen en kweektanks. Enkel import en distributie.

Vyverstraat 7A

8840 Oostnieuwkerke (Staden)

Tel.: 051 245699

 

Fish 2 Be nv

Fish 2 Be is een aquacultuurbedrijf dat gespecialiseerd is in het kweken van snoekbaars juvenielen. Fish 2 Be geeft ook advies aan bestaande en opstartende aquacultuurbedrijven.

Hoofdkantoor:

Centrum-Zuid 1111

3530 Houthalen-Helchteren

Tel.: 089 680 265

Heirbaut Lv, aLgriculture Temse

Dit melkveebedrijf, dat voornamelijk hoeveproducten verkoopt, teelt sinds 2021 ook Chlorella in een microalgenreactor. Methaangas van de melkkoeien wordt hiervoor omgezet in CO2. Deze CO2 wordt vervolgens in de reactor door de algen afgebroken zodat zuurstof vrijkomt.

Contact info

 

ID- Nutrition bvba

ID-Nutrition specialiseert zich in functionele voeding, die onze gezondheid en die van onze dieren verhoogt. Voormengsels van vitaminen, sporenelementen en mineralen, voedingsadditieven en aanverwante specialiteiten worden op nationaal en op Europees vlak gecommercialiseerd.

ID-Nutrition bvba

Cannaertstraat 12

8500 Kortrijk

Tel.: +32 56 25 57 00

Fax: +32 56 25 57 77

email: info@id-nutrition.be

 

INVE Aquaculture

INVE Aquaculture, een internationale innovatieve holding met Belgische roots die meer dan 300 mensen tewerkstelt, is gespecialiseerd in geavanceerde en hoog-kwalitatieve voeders en ziektepreventiemiddelen voor de kweek van vissen, schelp- en schaaldieren. Met productie-eenheden in Europa, Azië en Centraal- en Latijns Amerika bedienen ze klanten in meer dan 70 landen.

Contact info

 

Kytos

Met de steun van het Industrieel Onderzoeksfonds van de Universiteit Gent ontwikkelt het KYTOS-team marktrijpe technologieën voor het beheer van microbiële componenten van industriële processen wereldwijd.

 

Lambers-Seghers

Het veevoederbedrijf is gespecialiseerd in voeders voor intensieve varkens-, kippen- en rundveeteelt. Recentelijk leggen ze zich ook toe op de ontwikkeling van visvoeders voor de aquacultuur.

 

MarEvent

Evenementenbureau gespecialiseerd in het organiseren van aquacultuur conferenties in binnen- en buitenland.

 

Marine Harvest

Marine Harvest is de wereldleider in de productie, verwerking en distributie van gekweekte zalm uit Noorwegen, Schotland en Chili. In België bevinden zich twee afdelingen van het bedrijf: Marine Harvest Pieters in Brugge (met o.a. de afdeling Research & Development voor value-added producten) en de rokerij Marine Harvest Belgium in Oostende.

Contact info

 

MOANA Marine Biotech / Moana Technologies

Een internationaal biotechnologiebedrijf met hoofdkwartier in België en afdelingen in Hawai, Thailand, Vietnam en Indië. Moana werkt op de domesticatie, selectieve kweek en genetisch verbeteren van ziekte-vrije stammen van de Aziatische zwarte tijgergarnaal Penaeus monodon: de “Moana shrimp”.

 

MORUBEL Company of Shore nv

Morubel is een verwerkings- en distributie bedrijf, opgericht in 1954 in Oostende, met garnalen als kernactiviteit. Aanzienlijke investeringen in moderne verwerkingstechnieken en machines maken dit bedrijf zeer productief.

Nutriad International nv

Nutriad is an industry leading specialist in the development, manufacturing and marketing of animal and aqua feed additives worldwide. Nutriad’s business unit Aquaculture offers species-specific R&D capabilities, innovative products and nutritional/technological expertise for the Aquaculture industry. Key products include AQUAGEST ® (species-specific digestibility enhancers to reduce feed costs and improve performance in different species of fish and shrimp), palatability enhancers and attractants (AQUABITE®), and a broad range of additives supporting the prevention of diseases and parasitic infections (SANACORE®, AQUASTIM®, APEX® AQUA).

 

Ocean Nutrition Europe

Ocean Nutrition Europe is een Belgisch visvoederbedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en wereldwijde distributie van siervisvoeders voor de hobbyist, publieke aquaria en sierviskwekers enerzijds en onderzoeksinstellingen & universiteiten die vissen gebruiken als testdieren anderzijds.

 

Proviron

Chemisch bedrijf dat naast fine chemicals, biobrandstof en voederadditieven ook algen produceert voor gebruik in aquacultuur, feed en food toepassingen, cosmetica en nutraceuticals.

 

Reynaert-Versluys bvba

Kweker en verdeler van de Belgica-mossel: een duurzame Noordzeemossel, gekweekt in een offshore-hangcultuur langs de Vlaamse Kust (open zee). Momenteel worden geen mossels meer gekweekt.

Contact info

 

Serra Maris bvba
Productie van ‘zee’groenten.

Abdijstraat 14

9400 Ninove

Tel.: 054 329093

Fax: +32 54 331175

Email: info@scrops.com

 

Tomalgae C.V.B.A

Tomalgae is een jong innovatief bedrijf dat gespecialiseerd is in de selectie, teelt en productie van micro-algen concentraat voor gebruik in vis- en garnaalkwekerijen.

CEO: William van der Riet

Tel.: +32 492 970 362

Email: info@tomalgae.com

twitter: @tomalgae

 

Trome

Trome commercialiseert drumfilters op de Europese markt. Trome beschikt over een complete reeks drumfilters, voor elke toepassing een oplossing. Door een doordachte combinatie van materialen (HDPE, RVS,...) kan Trome u hoogwaardige en prijs efficiënte drumfilters aanbieden.

Mechelsesteenweg 95
9200 Dendermonde
Tel.: +32 (0)470 24.37.37
Email: info@trome.be

 

V.D.S. bvba

Familiebedrijf dat sinds 40 jaar voeders produceert voor de landbouw en aquacultuur. Ze zijn gespecialiseerd in premixen en concentraten.

V.D.S. bvba

Paanderstraat 40

8540 Deerlijk

Tel.: +32 56/71 91 68

Fax: +32 56/70 50 47

Email: koen@vds-afs.be

 

 

Van stalle & Cie Viskwekerij bvba

Kweek van karper, voorn, zeelt, snoek, baars, brasem, forel, koi, shubunkin, goudwinde, steur en vijverplanten. De kwekerij beslaat ruim 3 hectare te Grimbergen en beschikt over meerdere kweekvijvers verspreid over heel België.

Kloosterdam 7

1850 Grimbergen

Tel.: 0475 78 27 49

 

 

 

 

 

Vasch Aquaponics

Vasch aquaponics is gespecialiseerd in kleinschalige en middelgrote aquaponics systemen. Ze geven advies inzake het ontwerp, de bouw en de opvolging van aquaponics installaties. Daarnaast verkopen ze materialen, voeding, vis en kreeft.
Ze voorzien ook workshops en lezingen.

 

Viskwekerij Aquality

Viskwekerij Aquality biedt een gamma vissen en producten aan voor zowel hengelsportverenigingen, particulieren, steden en gemeenten als viskwekerijen. de producten bestaan uit: sportvis, verluchters-ontgassers, visvoeders, coccolietenkrijt, enz… 

Aarselestraat 42 bus 2
8700 Aarsele

info@viskwekerij-aquality.be

 

   

Viskwekerij Gebroeders Vandeput & zonen

Kwekerij van hengelsportvissen op natuurlijke vijvers zoals voorn, rietvoorn, brasem, winde, zeelt, karper, kroeskarper, graskarper, baars en snoek.

Boomsteeg 40

3520 Zonhoven

tel.: 011/81 40 86