Overslaan en naar de inhoud gaan

De zee is een belangrijke bron van voeding voor de mens. Naast duurzame visserij wordt er meer en meer naar aquacultuur gekeken om in onze voedselbehoefte te voorzien. De Blauwe Cluster stapt graag mee in dit verhaal.

Op 28 september organiseert De Blauwe Cluster samen met een aantal belangrijke spelers in de Vlaamse aquacultuursector een tweede taskforce rond het thema zeevoeding. Het centrale thema is deze keer lokale waardeketens voor de mariene aquacultuur.

De kweek van mosselen, oesters en zeewier op zee is maar één schakel in het volledige gebeuren. Er moet ook broedmateriaal aangeleverd worden, en na het oogsten moeten de producten nog verwerkt en verpakt bij de klant geraken. Tijdens deze taskforce gaan we dieper in op deze processen.

Programma

  • 13u30 Ontvangst met koffie
  • 14u00 Introductie: interactie tussen land en zee voor de productie van zeevoeding (Lien Loosvelt, Blauwe Cluster)
  • 14u10 SYMAPA - Synergie tussen nearshore aquacultuur en passieve visserij (Daan Delbare, ILVO)
  • 14u30 Zeeboerderij Westdiep - Commerciële aquacultuur in de Belgische Noordzee (Laurens Goosens, Colruyt Group)
  • 14u45 Pauze
  • 15u00 BlueMarine - Technieken voor onshore productie van marien broedmateriaal (Nancy Nevejan & Margriet Drouillon, Universiteit Gent)
  • 15u20 SeaCrops - Uitdagingen voor de onshore productie van zeewieren (Olivier De Clerck & Margriet Drouillon, Universiteit Gent)
  • 15u35 Rondetafel rond lokale waardeketens voor mariene aquacultuur (Hannelore Maelfait, Provincie West-Vlaanderen - Jurgen Adriaen, BlueBridge - Sylvie Becaus, Vlaamse Visveiling - Bart Verstrynge, KBC - Margriet Drouillon, Universiteit Gent - Ann Overmeire, Blauwe Cluster)
  • 16u15 Rondleiding op de Oesterput
  • 17u00 Afsluitende drink
  • 18u00 Einde van het event

Meer informatie op de website van de Blauwe Cluster