Over ons | Aquacultuur vlaanderen

Over ons

Het Vlaams Aquacultuurplatform werd opgericht in september 2012 door Minister-President Kris Peeters met de bedoeling de ontwikkeling van de Vlaamse aquacultuursector te stimuleren en te faciliteren. Voor meer informatie over de huidige structuur en werking van het platform, klik hier.

Schelpdierkweek van Aquacultuur Oostende bvba in de Spuikom te Oostende
Kroeskarper (Carassius carassius) gekweekt als pootvis op de viskwekerij van INBO te Linkebeek
Conferentie van Aquacultuur Vlaanderen over het opstarten van een aquacultuurbedrijf in Vlaamse context
Algenkweekinstallatie van Proviron
Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw te Kruishoutem
Gekweekte kwabaal (Lota lota) op de viskwekerij van INBO te Linkebeek
Larven van de mossel Mytilus edulis (Artemia Reference Center)

 

Waarom?

Het Vlaams Aquacultuurplatform wil via deze website het aquacultuurlandschap in Vlaanderen schetsen, dat in de recente jaren aan dynamisme en ondernemingskracht heeft gewonnen. Deze website heeft als bedoeling zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zonder filter of censuur, over en voor de Belgische aquacultuursector en zijn exportproducten. Het Vlaams Aquacultuurplatform organiseert ook jaarlijks een symposium en een aantal netwerkmomenten waarop alle betrokkenen en geïnteresseerden uitgenodigd worden om te participeren.

 

Voor wie?

Actoren vinden hier informatie over recente trends en ontwikkelingen, Vlaamse bedrijven actief in de aquacultuursector en activiteiten in Vlaanderen omtrent aquacultuur. Startende ondernemers vinden hier de nodige informatie over opleidingen, regelgeving en mogelijke subsidies voor het opzetten van een bedrijf in de aquacultuur. Onderzoekers kunnen zich hier informeren over lopende projecten, initiatieven en recente onderzoeksresultaten in de sector.

 

Moderne Aquacultuur

Deze video geproduceerd door de ‘FAO visserij en de aquacultuur’ toont de grote keerpunten in de ontwikkeling van de aquacultuur wereldwijd. © FAO www.fao.org

 

Nieuws

Veelbelovend Vlaams suikerwier gekweekt

29 juni 2018
Een eerste proef met Vlaams suikerwier wijst op interessante smaak- en textuurkenmerken. De lokale zeewiersoort lijkt zich te onderscheiden van suikerwier dat in andere regio’s en zeeën wordt geteeld.

SeaConomy project presenteert visietekst “Zeewieren in Vlaanderen 2025-2035”

8 mei 2018
Het SeaConomy project, opgericht met de steun van iCleantech Vlaanderen, bracht een multidisciplinair consortium samen om de haalbaarheid van duurzame zeewierkweek in het BNZ te analyseren.

UItnodiging Aquacultuur klankbordgroep bijeenkomst

19 april 2018
Het Aquavlan2-project nodigt ondernemers of onderzoekers actief in de aquacultuursector, of iedereen met een grote interesse in deze sector uit op de aquacultuur klankbordgroep bijeenkomst op donderdag 17 mei 2018.

Twee jobstudenten gezocht: veldmedewerkers monitoring visbestanden en viskweek

13 april 2018
Het Eigen Vermogen van Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (EVINBO) werft twee jobstudenten voor de maand juli (1 student) en september (1 student). De plaats van tewerkstelling is Dwersbosstraat 28, 1630 Linkebeek.