Over ons | Aquacultuur vlaanderen

Over ons

Het Vlaams Aquacultuurplatform werd opgericht in september 2012 door Minister-President Kris Peeters met de bedoeling de ontwikkeling van de Vlaamse aquacultuursector te stimuleren en te faciliteren. Voor meer informatie over de huidige structuur en werking van het platform, klik hier.

Kroeskarper (Carassius carassius) gekweekt als pootvis op de viskwekerij van INBO te Linkebeek
Conferentie van Aquacultuur Vlaanderen over het opstarten van een aquacultuurbedrijf in Vlaamse context
Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw te Kruishoutem
Gekweekte kwabaal (Lota lota) op de viskwekerij van INBO te Linkebeek
Algenkweekinstallatie van Proviron
Larven van de mossel Mytilus edulis (Artemia Reference Center)
Schelpdierkweek van Aquacultuur Oostende bvba in de Spuikom te Oostende

 

Waarom?

Het Vlaams Aquacultuurplatform wil via deze website het aquacultuurlandschap in Vlaanderen schetsen, dat in de recente jaren aan dynamisme en ondernemingskracht heeft gewonnen. Deze website heeft als bedoeling zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zonder filter of censuur, over en voor de Belgische aquacultuursector en zijn exportproducten. Het Vlaams Aquacultuurplatform organiseert ook jaarlijks een symposium en een aantal netwerkmomenten waarop alle betrokkenen en geïnteresseerden uitgenodigd worden om te participeren.

 

Voor wie?

Actoren vinden hier informatie over recente trends en ontwikkelingen, Vlaamse bedrijven actief in de aquacultuursector en activiteiten in Vlaanderen omtrent aquacultuur. Startende ondernemers vinden hier de nodige informatie over opleidingen, regelgeving en mogelijke subsidies voor het opzetten van een bedrijf in de aquacultuur. Onderzoekers kunnen zich hier informeren over lopende projecten, initiatieven en recente onderzoeksresultaten in de sector.

 

Moderne Aquacultuur

Deze video geproduceerd door de ‘FAO visserij en de aquacultuur’ toont de grote keerpunten in de ontwikkeling van de aquacultuur wereldwijd. © FAO www.fao.org

 

Nieuws

Schrijf je in voor een basiscursus aquacultuur

25 september 2020
Odisee organiseert opnieuw een basiscursus aquacultuur waarvoor u zich nu kan inschrijven. Deze cursus raakt de verschillende deelaspecten van aquacultuur aan (visbiologie, visvoeding, teelt van schelp- en schaaldieren, aquaponics, etc.) en verloopt volledig digitaal.

Geanimeerde voorstelling van een offshore zalmkwekerij

21 september 2020
Hoe kan je zalm kweken op zee? Een leuk vormgegeven animatiefilmpje legt dit kort en eenvoudig uit.

Zeewier-, oester en mosselkweek biologisch haalbaar in Belgische Noordzee

18 september 2020

Twee onderzoeksprojecten, Value@Sea (zeewier en schelpdieren) en Edulis (mosselen) concludeerden dat het kweken van zeewier en schelpdieren in de Belgische Noordzee op biologisch vlak een haalbare kaart is. Of de praktijk enig marktpotentieel kan verwezenlijken zal afhangen of een antwoord kan gevonden worden op bepaalde technische uitdagingen.

Webinar over de economie achter aquaponics

17 september 2020

Op vrijdag 2 oktober organiseert Auburn University een webinar over de economische kant van aquaponics. De lezing wordt voorgedragen door internationaal expert en gerenommeerd aquacultuur econoom Terry Hanson. Indien u interesse hebt in deze lezing, kan u zich nu registreren.