Over ons | Aquacultuur vlaanderen

Over ons

Het Vlaams Aquacultuurplatform werd opgericht in september 2012 door Minister-President Kris Peeters met de bedoeling de ontwikkeling van de Vlaamse aquacultuursector te stimuleren en te faciliteren. Voor meer informatie over de huidige structuur en werking van het platform, klik hier.

Larven van de mossel Mytilus edulis (Artemia Reference Center)
Schelpdierkweek van Aquacultuur Oostende bvba in de Spuikom te Oostende
Gekweekte kwabaal (Lota lota) op de viskwekerij van INBO te Linkebeek
Algenkweekinstallatie van Proviron
Conferentie van Aquacultuur Vlaanderen over het opstarten van een aquacultuurbedrijf in Vlaamse context
Kroeskarper (Carassius carassius) gekweekt als pootvis op de viskwekerij van INBO te Linkebeek
Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw te Kruishoutem

 

Waarom?

Het Vlaams Aquacultuurplatform wil via deze website het aquacultuurlandschap in Vlaanderen schetsen, dat in de recente jaren aan dynamisme en ondernemingskracht heeft gewonnen. Deze website heeft als bedoeling zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zonder filter of censuur, over en voor de Belgische aquacultuursector en zijn exportproducten. Het Vlaams Aquacultuurplatform organiseert ook jaarlijks een symposium en een aantal netwerkmomenten waarop alle betrokkenen en geïnteresseerden uitgenodigd worden om te participeren.

 

Voor wie?

Actoren vinden hier informatie over recente trends en ontwikkelingen, Vlaamse bedrijven actief in de aquacultuursector en activiteiten in Vlaanderen omtrent aquacultuur. Startende ondernemers vinden hier de nodige informatie over opleidingen, regelgeving en mogelijke subsidies voor het opzetten van een bedrijf in de aquacultuur. Onderzoekers kunnen zich hier informeren over lopende projecten, initiatieven en recente onderzoeksresultaten in de sector.

 

Moderne Aquacultuur

Deze video geproduceerd door de ‘FAO visserij en de aquacultuur’ toont de grote keerpunten in de ontwikkeling van de aquacultuur wereldwijd. © FAO www.fao.org

 

Nieuws

Europese mosselkweek vooral geraakt door milieufactoren

5 augustus 2020

De wereldwijde mosselkweek zit al geruime tijd in de lift. Dit in tegenstelling tot de Europese mosselkweek waar al twee decennia een productiedaling wordt geobserveerd. Gezien het belang van de praktijk op EU-niveau zet deze trend een rem op de groei van de Europese aquacultuur. Een recente studie toont aan dat vooral milieufactoren verantwoordelijk zijn voor deze evolutie.

België en Nederland gaan grootste zeewierboerderij ter wereld bouwen tussen windturbines in de Noordzee

16 juli 2020

Binnen het project Wier en Wind streeft een consortium van Belgische en Nederlandse partners ernaar de grootste en verst in zee gelegen zeewierboerderij ter wereld op te zetten. Vanaf september wordt de boerderij aan land opgebouwd waarna in oktober de installatie plaatsvindt tussen de windturbines van het Norther Windpark.

 

FAO publiceert overzicht van de meest gekweekte soortengroepen van 2018

6 juli 2020
De FAO heeft een overzicht gepubliceerd van de wereldwijd 10 meest gekweekte soortengroepen in 2018.

UGent ontwikkelt een 3D-model van de mossel.

6 juli 2020

Onderzoekers aan de UGent ontwikkelden baanbrekende 3D-beelden van de interne structuur van onze blauwe mossel. Er wordt onderzocht hoe deze techniek kan ingezet worden voor het verbeteren van de larvenkweek van vissen en mosselen.